Coagulatie

Coagulatie is een behandelmethode waarmee goedaardige huidaandoeningen permanent verwijderd kunnen worden. De behandeling van deze huidaandoeningen is niet noodzakelijk, maar kan esthetisch gezien wenselijk zijn. Door middel van een door stroom verwarmde naald kunnen we met verschillende technieken verschillende huidaandoeningen behandelen 

Donkere verkleuringen van de huid (hyperpigmentatie)

Ouderdomsvlekken (Lentigo solaris)

Lentigo solaris, ook wel ouderdomsvlekken of levervlekken genoemd, is een donkere verkleuring van de huid. Door huidveroudering en zonschade kunnen op met name zon beschenen delen donkerdere vlekken op de huid ontstaan. Ouderdomsvlekken zijn goedaardig maar kunnen lijken op sommige vormen van huidkanker. De huidtherapeut zal ouderdomsvlekken altijd goed beoordelen alvorens er behandeld wordt. Door middel van een naaldje waar stroom op staat kan de donkergekleurde huid worden verwijderd.

Verdikkingen op de huid

Ouderdomswratten (Verruca seborrhoica)

Verruca seborrhoica, ook wel ouderdomswratten genoemd, zijn veelvoorkomende goedaardige gezwellen op de huid.

Ouderdomswratten zijn ruwe plekken die op de huid liggen en kunnen variëren van kleur van licht gelig tot heel donkerbruin. Ouderdomswratten zijn goedaardig maar kunnen lijken op sommige vormen van huidkanker. De huidtherapeut zal ouderdomswratten altijd goed beoordelen alvorens er behandeld wordt.

Door middel van een naald waar stroom op staat kan de ouderdomswrat van de onderliggende huid geschraapt worden.

Steelwratjes (Fibromen)

Fibromen zijn goedaardige, kleine gezwellen op de huid. Ze worden ook wel wild vlees of steelwratjes genoemd.

De huidtherapeut kan fibromen verwijderen door middel van coagulatie. We behandelen steelwratjes door het steeltje door te snijden met een naaldje waar stroom op staat.

Gerstekorrels (Milia)

Een gerstekorrel is een hard wit bolletje (cyste) in de huid en ontstaat als er een uitvoergang van een haarzakje of zweetkliertje verstopt raakt. In sommige gevallen komt dit door oppervlakkige schade aan de huid.

Door een warm naaldje voorzichtig in de gerstekorrel te brengen verweken we de cyste, waarna het lichaam de zacht geworden vloeistof binnen een paar dagen afvoert. De gerstekorrel is verdwenen. 

Vaatafwijkingen in de huid

Vaatjes (Teleangiëctastieën, Couperose, Rosacea, Spider Naevus)

Teleangiëctastieën zijn uitgezette rode en/of blauwe bloedvaatjes.

Bij couperose zien we deze vaatjes voornamelijk op de wangen, neus en kin. Bij rosacea komen naast deze vaatjes ook ontstekingen voor in de huid.

De huidtherapeut behandelt deze vaatjes door middel van coagulatie. Bij deze behandelmethode wordt het verwijde vaatje verhit, waardoor de vaatwanden verkleven, (het vaatje functioneert niet meer) en wordt door het lichaam opgeruimd.

Een spider naevus is een plaatselijke verwijding van een huidvaatje. Het ziet eruit als een kleine rode stip met kleine uitlopers (zoals een spin). Deze is onschuldig en zal nooit kwaadaardig worden, maar kan cosmetisch wel storend zijn.

De huidtherapeut behandelt een spider naevus veelal met coagulatie. Bij deze behandelmethode wordt het verwijde vaatje verhit, waardoor de vaatwanden verkleven, (het vaatje functioneert niet meer) en wordt door het lichaam opgeruimd. 

Bloedblaasjes (Angioma senilis, Cherry angioma)

Cherry angioma's zijn helderrode, vlakke of verdikte ronde stippen op de huid en kunnen overal op het lichaam voorkomen.

Ze komen vaak voor en het aantal bloedblaasjes op het lichaam neemt toe met de leeftijd. Vandaar dat ze ook wel Angioma senilis worden genoemd.

Angioma senilis
Angioma senilis

Afspraak maken?

Heb je een hulpvraag met betrekking tot jouw huid?

We denken graag met je mee.


Neem via het afspraakformulier contact met ons op om een afspraak te plannen met een van onze huidtherapeuten.

Afspraak plannen