Oedeemtherapie

Door een stoornis in het lymfestelsel of vatenstelsel wordt overtollig weefselvocht onvoldoende afgevoerd. Vochtophoping, oftewel oedeem, in de huid en onderliggende weefsels veroorzaakt (pijnlijke) zwellingen en stijfheid. 

Je kunt bij ons terecht voor de behandeling van alle soorten oedeem. 

Lymfoedeem

Door een stoornis in het lymfestelsel kan vocht onvoldoende worden afgevoerd worden en ontstaat er lymfoedeem. Deze verstoorde afvoer van het lymfevocht kan aangeboren zijn maar kan ook ontstaan door beschadiging van het lymfestelsel door bijvoorbeeld een infectie, een operatie of bestralingen. 

Lipoedeem

Lipoedeem is een aandoening waarbij pijnlijke vetophopingen ontstaan op met name de dijen, onderbenen en heupen door een verstoorde vetstofwisseling. Deze aandoening komt alleen voor bij vrouwen en verergert vaak bij hormoonschommelingen.

Veneus oedeem

Veneus oedeem ontstaat als de kleppen in de bloedvaten van de benen niet meer goed werken. Bij veneus oedeem zijn de enkels opgezwollen, voelen de benen zwaar en zijn er vaak spataders zichtbaar.  

oedeemtherapie

Behandelmogelijkheden

De behandelmogelijkheden bij oedeem bestaan uit: 

Manuele lymfedrainage 
Door middel van een speciale massagetechniek wordt het fijne netwerk van de lymfevaten direct onder de huid gemasseerd. De lymfedrainage stimuleert de vochtopname door de lymfevaten en verhoogt de afvoer van weefselvocht. 

Ambulante compressietherapie 
Hierbij wordt gebruikgemaakt van verbandmateriaal, die met compressie/druk wordt aangebracht. Zwachtelen bevordert de afvoer van oedeem, voorkomt nieuwe zwellingen en helpt voorkomen dat het vocht terugvloeit naar het gebied dat reeds behandeld is. 

Lymftaping 
Op bepaalde plaatsen, bijvoorbeeld op de romp, is het moeilijk om compressie toe te passen. Dan maakt de huid- en oedeemtherapeut gebruik van lymftaping. De tape trekt de huid een klein beetje omhoog, waardoor in de huid en de onderliggende weefsels meer ruimte komt voor het vocht om zich te verplaatsen.  

Bewegingsoefeningen 
De afvoer van bloed en oedeem wordt bevorderd door spierbewegingen van armen en benen.  

Steunkousen 
Als het oedeem verdwenen is, is het dragen van een therapeutisch elastische kous vaak noodzakelijk om het bereikte resultaat te behouden. 

Afspraak maken?

Twijfel je of wij wat voor je kunnen betekenen?

We denken graag met je mee!


Neem via het afspraakformulier contact met ons op om een afspraak te plannen met een van onze oedeemtherapeuten.

Afspraak plannen